Έτος των “έξυπνων” εργοστασίων για τον πλανήτη, θα είναι το 2024. Τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τα “έξυπνα” εργοστάσια θα δουν μεγάλη ανάπτυξη, η οποία θα προκύψει από τη μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων σε ευφυείς, εισάγοντας προοδευτικά έξυπνες δυνατότητες στη λειτουργία τους.
Καθώς οι κατασκευαστικές δαπάνες έχουν διπλασιαστεί από τα τέλη του 2021, η εκτίμηση είναι ότι φέτος θα δούμε περισσότερους κατασκευαστές να αγκαλιάζουν τις προηγμένες τεχνολογίες που περιλαμβάνουν το metaverse, προκειμένου να υποστηρίξουν έξυπνα εργοστάσια και πρωτοβουλίες Industry 4.0, καθώς και επιλογή προγραμμάτων για τις αποθήκες.
“Η ύπαρξη λειτουργικών δεδομένων στο εργοστάσιο θα γίνει ένα κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη καθετοποιημένων λύσεων και την αύξηση της απόδοσης. Όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα και τα αναλυτικά στοιχεία για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Οι τεχνολογίες για την παράδοση έξυπνων εργοστασίων υπάρχουν και μπορούν να ενσωματωθούν με τις υπάρχουσες λειτουργίες, που σημαίνει ότι μια νέα κατασκευή δεν είναι πάντα απαραίτητη”, αναφέρει η TeamViewer στις προβλέψεις της για το 2024.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, η επαυξημένη πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στο εργοστάσιο. Είτε πρόκειται να εκπαιδεύσει το προσωπικό, είτε να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να διορθώσει σωματικά προβλήματα στο έδαφος.
Ο ρόλος του AR
Όπως αναφέρουν, για παράδειγμα, μέσω των “έξυπνων” γυαλιών και του λογισμικού AR, ένα άτομο που βρίσκεται στον χώρο του εργοστασίου μπορεί να καθοδηγηθεί στις διαδικασίες από έναν ειδικό με έδρα οπουδήποτε. Αυτό θα προσφέρει αυξημένο χρόνο λειτουργίας στο εργοστάσιο και θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες τους.
“Το 2024, θα δούμε περισσότερες εταιρείες να επενδύουν χρόνο και χρήμα για την κατανόηση των διαδικασιών και να χρησιμοποιούν αυτά τα λειτουργικά δεδομένα για να μετατρέψουν το εργοστάσιό τους σε ένα έξυπνο εργοστάσιο”, σημειώνει η TeamViewer στις προβλέψεις για το 2024.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένη σύνδεση σε μια συσκευή ή μηχάνημα, αλλά για να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα για τη συλλογή και ανάλυση επιχειρησιακών δεδομένων για την αυτοματοποίηση και τον έλεγχο, καθώς και τη χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας/μικτής πραγματικότητας για τη βελτίωση της χρηστικότητας και της συνεργασίας.
Αυτή η σύγκλιση θα είναι κρίσιμη για την προσφορά γρήγορης και κλιμακούμενης υποστήριξης μετά την πώληση, καθώς και για την εκπαίδευση. Θα επιτρέψει δε την έγκαιρη λήψη των σωστών πληροφοριών στα άτομα που τη χρειάζονται.
“Αναμένουμε ότι η εταιρική υιοθέτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς υιοθετούνται περιπτώσεις χρήσης διπλής ψηφιακής και επαυξημένης πραγματικότητας παράλληλα με την τεχνολογία πληροφορικής με τη δυνατότητα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, όπου απαιτείται σύνθετος βιομηχανικός εξοπλισμός, όπως αποθήκες, logistics και αεροδιαστημικά περιβάλλοντα”, σημειώνει η TeamViewer.
Στην εποχή των big data
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι βρισκόμαστε πλέον στην εποχή των μεγάλων δεδομένων, όπου έχουμε τη δυνατότητα να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε μεγάλους όγκους δεδομένων, τόσο δομημένων, όσο και μη, με ταχύτητα. Αυτό είναι το σημείο, όπου η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και τη μείωση του ανθρώπινου λάθους.
“Η επεξεργασία αυτών των μεγάλων δεδομένων θα καταναλώσει μεγάλη ποσότητα επεξεργαστικής ισχύος και αποθήκευσης υπολογιστή κι ενώ αυτό γίνεται κυρίως με το cloud computing αυτήν τη στιγμή, θα δούμε μια αλλαγή. Θα δούμε περισσότερες επενδύσεις στο όριο, καθώς όσον αφορά την ανάλυση AI μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από έναν ανόητο συλλέκτη δεδομένων”, καταλήγει η εταιρεία.
Πηγή:sepe.gr